Solanum melongena Aubergine är en värmekrävande planta som tillhör samma familj som tomat och paprika. Får små, halvrunda, svarta och blanka frukter som väger ca 50-180 g. Används kokt, stekt eller grillad. En viktig ingrediens i moussaka och i andra rätter från Medelhavet. Även goda att ugnsteka och fylla med kryddig färs. Aubergine har ett högt näringsvärde och en bra källa till kostfiber. Odlas bäst i drivhus eller utomhus på mycket skyddad, solig plats. Allra helst planteras den i svart växtfolie (skär ett kryss och plantera i det). Även folietunnel eller plantering i drivbädd rekommenderas tills plantorna är fullt utvecklade. Huvudskottet knipsas av när sidoskotten får blommor. Det främjar fruktbildningen. Trivs i näringsrik och väldränerad jord. Vattnas regelbundet och gödslas rikligt. Förodling: Mars – April. 10-12 v före utplantering vid lägsta nattemp +10°C. Så på fuktad såjord. Täck med jord och plast eller ställ i minidrivhus. Håll sådden fuktig. Ställ varmt (+22°C). Efter uppkomst ljust och något svalare. Använd extrabelysning vid tidig sådd. När plantorna är stora nog att hantera sätt 1/kruka i gödslad jord. Skörd: Aug – Okt Plantavstånd, cm: 60 Radavstånd, cm: 60 Planteringsdjup, cm: 0,5 Livstid: 1-årig Växtläge: Sol och skyddat. Växthus/Drivhus Antal frö: 5
Läs mer om Aubergin ’Kaberi (TSX 250) F1’, frö