Pisum sativum (Sockerärt-Gruppen) Svenskodlat frö Kallas också ögonsockerärt. Gammal svensk sort av sockerärt som har sitt ursprung på gården Boaryd, som ligger mellan Växjö och Tingsryd, där sorten har odlats i flera generationer. Dess historia tillsammans med sortens produktivitet och sena mognad gör den särskilt bevarandevärd. Frisk sort som ger en hög skörd av söta och saftiga, ca 6-8 cm, långsmala baljor. Det mogna ärtorna är klotrunda, gula och har ett litet svart fröärr (hilium), därav namnet ögonsockerärt. Blommar sent och ger därför skörd senare än många andra sorter. Medelhögt till högt växtsätt på buskiga, småbladiga plantor. Skörda efter hand. Godast att äta lätt kokta med smör. Går bra att djupfrysa. Odla gärna ärter på olika ställen varje år; de gödslar jorden. Kräver stöd. Fröerna är odlade och skördade av Ronny Andersson på Ekenäs Gård i Skåne genom Programmet för odlad mångfald, POM. Direktsådd: Tidigt, så fort jorden går att bruka. Blötlägg fröna några timmar före sådd. Vattna i såfåran före sådd. Håll sådden fuktig tills fröna grott. Plantavstånd, cm: 20 Höjd, cm: 180 Växtläge: Sol Antal frö: 10 Grobarhet 80%.
Läs mer om Sockerärt ’Boaryd’ Svenskodlad, frö