Pisum sativum (Märgärt-Gruppen) Svenskodlat frö Gammal svensk sort av märgärt som kommer från Maj-Britt Franzéns mormor Emma, född 1865, i Örshult i Dalhem, Småland. Familjen flyttade sedan till Sandstugan i Värna, Linköping, där de fortsatte att odla ärten. Korta raka och knubbiga baljor med ärtor som är intensivt gröna, mjälla och söta. Blir 150-180 cm hög och har ett kraftigt växtsätt. Baljorna äts hela som snacks eller i sallader när de är späda och krispiga. Senare, när de svällt, spritas de och kokas lätt för att användas som tillbehör till diverse maträtter. De går utmärkt att frysa. Skördas efterhand. Kräver stöd. Trivs i lucker jord men är relativt anspråkslös. Vattna vid torka. Fröerna är odlade och skördade på Davidstorps Kryddgård i Skåne genom Programmet för odlad mångfald, POM. Direktsådd: När jorden är minst 10°C varm, annars ruttnar fröna. Vattna såraden före sådd. Håll sådden fuktig tills fröna grott. Plantavstånd, cm: 5-8 Radavstånd, cm: 40 Höjd, cm: 150-180 Växtläge: Sol Antal frö: 10 Grobarhet 85%.
Läs mer om Märgärt ’Örshult’ Svenskodlad, frö