Vicia faba Svenskodlat frö Kallades tidigare Södergården. Gammal svensk sort av bondböna som donerats av Gunhild Persson. Bönan odlades av hennes föräldrar som var födda vid förra sekelskiftet. Gården de bodde på ligger i Pjätteryd i Småland och har varit i släkten sedan 1700-talet. Långa raka baljor med något buckliga bönor som är gröna som omogna och beige som mogna. Medelhögt och stadigt växtsätt. Skördas traditionellt när bönorna är fullstora men fortfarande omogna. Fröskalet är relativt kraftigt och behöver tas bort, vilket sker lättaste efter kokning. Ät dem färska (lätt kokta) eller låt dem mogna och torka på plantan för vinterlagring. De torkade bönorna blötläggs innan kokning. Används i sallader, soppa och i grytor. Ljuvligt god som huvudingrediens i guacamole och pastej. Trivs bäst i en något lerhaltig, mullrik och väldränerad jord. Vattna regelbundet. Fröerna är odlade och skördade på Davidstorps Kryddgård i Skåne genom Programmet för odlad mångfald, POM. Förodling: Rekommenderas i mellersta och norra delarna av landet. Direktsådd: Tidigt, så snart jorden går att bruka och när jordtemp. är minst +5°C. Vattna i såfåran före sådd. Håll sådden fuktig. Blötlägg fröna över natten, så gror de säkrare. Plantavstånd, cm: 20 Radavstånd, cm: 50-60 Höjd, cm: 60-90 Växtläge: Sol Antal frö: 10 Grobarhet 85%.
Läs mer om Bondböna ’Osnaköp Södergård’ Svenskodlad, frö