Allium fistulosum Piplök har kort odlingstid och bildar en fin, behaglig topp med mild smak som påminner om purjolök. Stjälken är lång och bred. Någon egentlig lök bildas inte. Kan skördas som ganska ung planta. Ät gärna både lökbasen och den smakrika blasten. Överskott kan frysas. Används i sallad, soppa, ris- och nudelrätter (används särskilt i öst) eller som ångad grönsak. Vid sen sådd (augusti) kan piplök övervintras för tidig skörd på våren (mitten av maj). Plantan är vinterhärdig, men kräver övertäckning vintertid för att övervintras. Placeras i sol till halvskugga i sandig, humusrik jord, kräver en jämn fuktighet. Direktsådd: Mars – April, Aug för vintersådd. Vattna i såfåran före sådd. Håll sådden fuktig tills fröna grott. Skörd: Juli – Sept Plantavstånd, cm: 5 Radavstånd, cm: 25-30 Planteringsdjup, cm: 2-3 Växtläge: Sol – halvskugga Livstid: Flerårig Antal frö: 150
Läs mer om Piplök ’Kaigaro’, frö
Hitta Fröer även hos: